החוסרים במלאי הביאו גם למצב שבו חנויות נאלצו לרכוש “מכל הבא ליד”, ושינו את המותגים עמן הן עובדות על בסיס שבועי. יבואנים שהצליחו לייבא כמות גדולה מצאו את עצמם משווקים בכל רחבי הארץ, ופתחו פתרונות לוגיסטיקה בהתאם.
החוסרים במלאי השפיעו במידה רבה על תמחור אופניים חשמליים. יבואנים מסוימים נאלצו לעתים לגלגל את העלויות העודפות על החנויות, עד לרמה של 10%-15% (ויותר). החנויות מצדן ניצבו בפני בחירה קשה. או לספוג את העלייה בשביל לשמור על לקוחותיהן (ולהיפגע משמעותית בשורת הרווח), או לגלם זאת בתמחור ללקוח הקצה.
לקוחות מצאו את עצמם ממתינים שבועות ארוכים לדגמים ספציפיים, ופעמים רבות נדרשו להתפשר על מפרט מבחינת מנוע, סוללה ואפילו עיצוב וצבע.
הנקודה הטובה – השליחים ו”הלקוחות החדשים”
לצד האתגרים הקשים, במידה מסוימת הייתה זו גם שעתם היפה של האופניים החשמליים. במיוחד משום שעסקים רבים עברו לעבודה במתכונת משלוחים. מעלים בכך את הצורך במערך שליחים אפקטיבי. בהתאמה עלה הביקוש לשליחים על אופניים חשמליים (קל להכשיר, ללא רישיון נהיגה, ללא תחזוקה משמעותית וכו’). בין אם על בסיס העסקה ישירה ובין אם באמצעות התקשרות עם חברות שליחויות או פרילנסרים.
תחום המשלוחים בישראל צמח עוד לפני הקורונה והיווה כ-17% מכלל ענף בתי הקפה והמסעדות. כיום הוא כבר עומד על כ-23% והיד נטויה. רשימות ההמתנה לקבלה לעבודה בחברות השליחויות הגדולות – וולט ותן-ביס – הולכות ומתארכות. מתעניינים נאלצים להמתין אפילו שלושה וארבעה חודשים בכדי להתקבל.
בוולט דיווחו על עלייה של כ-12% בהיקף ההזמנות בתל אביב, ועל כך שבערים מסוימות המספרים גדלו עד כדי 30% יותר (כמו ראשון לציון). מאות שליחים גויסו ומאות מסעדות שטרם נעזרו בשירותי החברה הצטרפו למאגר לקוחותיה. גם תן-ביס נהנתה מעלייה של כ-150% בהיקף המשלוחים וגייסה מאות רבות של שליחים חדשים לצוות הכתום.
עבור חנויות אופניים חשמליים ויבואנים מדובר בבשורה. שליחים, כידוע, זקוקים בדרך כלל לאופניים משודרגים שעלותם בהתאם. טווחי נסיעה גדולים (סוללות 15-20 אמפר/שעה), מערכות מתקדמות של שיכוך (לשמירה על בריאות השליח והעלייה בגילאי השליחים), מנועים חזקים לעליות (חיפה, ירושלים וכו’), בטיחות עם בלמים משופרים (הידוראליים) וכדומה.
היות שאלו אופניים חשמליים בקטגוריית הפרימיום, שמחיריהם לצרכן עומדים על 6,000-9,000 שקלים, חנויות רבות גם נהנות מתנועה עקבית של לקוחות איכותיים ובעלי תקציב.
אופניים חשמליים במשלוחים? יש דבר כזה
פונקציה נוספת שהזכרנו קודם, ואשר הפכה לנפוצה יותר ויותר, היא הזמנת אופניים חשמליים במשלוח. הקורונה סגרה את הציבור בבתים וריסקה “דעות קדומות” רבות לגבי מוצרים שאפשר להזמין און-ליין. כך גם לגבי אופניים חשמליים.
אתרי אינטרנט המציעים מכירת אופניים חשמליים און-ליין מדווחים על עלייה משמעותית בהזמנות, וחנויות אופניים “רגילות” שעד לאחרונה לא פעלו בתחום החלו לתת מענה. בין אם על ידי הקמת אתר אינטרנט בסיסי המאפשר מכירה מקוונת, ובין אם על ידי אפשרות להזמין טלפונית. השירות בתחום השתפר אף הוא כאשר המשלוחים כוללים הרכבה, הדרכה ובמקרים מסוימים אפילו נסיעת מבחן לפני התקדמות בעסקה.
חנויות ויבואני אופניים חשמליים, כמו גם לקוחותיהם, גילו את הפוטנציאל הגדול הגלום בהזמנת אופניים חשמליים במשלוח עד הבית. הן יכולות להציע מבחר גדול (ללא תלות בזמינות המיידית של הדגם הספציפי בחנות), וכמובן שאפשר בדרך זו לשרת לקוחות בפריסה ארצית רחבה (חנות בתל אביב יכולה למכור כעת גם ללקוחות בחדרה או בגדרה).
לאן השוק הולך מכאן?
עם בוא החיסונים, כאשר אפשר כבר לראות את האור שבקצה המגיפה, ענף האופניים החשמליים מגיע לשוק כשהוא בוגר יותר, משוכלל יותר ואיכותי יותר. אין ספק שגם היבואנים וגם החנויות למדו רבות על לקוחותיהם ויכולותיהם בזכות/בגלל הקורונה.
היות שימי הקורונה עומדים (בע”ה) להסתיים בסביבות חודשים פברואר-מרץ, מדובר גם בעיתוי מושלם להשתמש בקורונה כמקפצה. זהו הזמן לפתוח את החנויות עם מגוון רחב של דגמים ולהציע שירות איכותי גם ברמה הפרונטלית וגם אונליין. חנויות שהקימו אתר אינטרנט או פונקציה של הזמנת משלוחים תוכלנה להמשיך ולשרת את לקוחותיהן מרחוק. מה שהיה נכון לתקופת הסגר הפך לחלק מתרבות הצריכה הישראלית ואין שום סיבה לעצור כאן.
יתרה מזו, ישראלים רבים הצטרפו למעגל הרוכבים החשמליים וקצב הפוטנציאל של הצמיחה בשוק האופניים הממונעים נותן לא מעט מקום לתקווה.